Større skrift: A A A
Velg periode for utlisting av artikler

Regjerings- og stortingspolitikere i dialog med Parat

Parat har jobbet aktivt, og en rekke stortingspolitikere jobber nå for en lovendring etter at Norwegian-ansatte tapte saken i spørsmålet om reell arbeidsgiver. Parat-leder, Vegard Einan, skal allerede fredag møte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).
13.12.2018

Hjelper oppsagte medlemmer til ny jobb

Parat er i gang med et forsøksprosjekt for medlemmer som har mistet jobben i flyselskapet TUI. Gjennom samarbeid med hotellkjeden Scandic får de oppsagte Parat-medlemmene tilbud om jobbintervju og samtale om mulig jobb i hotellkjeden.
10.12.2018

Saker om menneskehandel henlegges

Både regjeringen og Riksadvokaten har slått fast at bekjempelse av menneskehandel er en nasjonal prioritet. Men politiet henlegger nesten alle anmeldelser. De kabinansatte i Parat vil nå bidra til å avdekke flere saker.

07.12.2018

Verdien av et organisert arbeidsliv

– Jeg er tilhenger av et organisert arbeidsliv, og jeg mener det er et gode, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) da hun tirsdag åpnet departementets frokostmøte om det organiserte arbeidslivet, med undertittel - hvordan øke organisasjonsgraden i arbeidslivet.
04.12.2018

YS og Gjensidige med ny avtale

YS har tirsdag fornyet bank- og forsikringsavtalen med Gjensidige. De gode betingelsene i dagens avtale blir enda bedre de kommende årene. Avtalen trer i kraft 1. januar 2019 og har en varighet på seks år og utgjør 1,4 milliarder kroner i årlige forsikringsbetalinger.
 
27.11.2018

Parat møtte Avinor om kostnader for ansatte

Avinor vil gjøre en nærmere vurdering av de ansattes interesser og behov for parkering på Oslo lufthavn i fremtidige prosesser. Det kom fram under et møte hos Avinor onsdag.
21.11.2018

Pilotforbundet ber om alternativer til GPS

Navigasjonssystemene ombord på passasjerfly blir stadig oftere forstyrret. Norsk pilotforbund etterlyser derfor alternativer til GPS-navigasjon i fly.
16.11.2018

Landsmøtet: Vil ha konvensjon om vold og seksuell trakassering

Parat vil jobbe for at Norge, som et land med et trygt, organisert og likestilt arbeidsliv, skal bruke sin ekspertise som pådriver for en ILO-konvensjon om kjønnsbasert vold og seksuell trakassering på arbeidsplassen. Det besluttet Parats landsmøte onsdag.
16.11.2018

Landsmøtet: Forsvarets veteraner en ressurs for arbeidslivet

Parat mener det norske samfunn og arbeidsliv i større grad må anerkjenne veteranenes kompetanse. Det vedtok Parats landsmøte onsdag.
14.11.2018

Felles front mot menneskehandel

Hva kan ansatte i norsk luftfart bidra med for å bekjempe menneskehandel? Det var tema da Parat Kabinforbund inviterte til workshop sammen med representanter fra NHO, Kripos og Samferdselsdepartementet.
07.11.2018

Nokas får sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn i fem nye år

Avinor har gitt Nokas ansvaret for sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn i fem nye år.
06.11.2018

Riksrevisjonen: Avinor ikke effektivt nok

Avinor får kritikk av Riksrevisjonen for ikke å overholde kostnadsrammer for store prosjekter og for ikke å drive effektivt nok.
06.11.2018

Konsekvensene av Norwegian-saken i Høyesterett

Nestleder i Parat, Vegard Einan, redegjorde for hvilke konsekvenser Norwegian-saken, som nå behandles i Høyesterett, vil kunne få for norske arbeidstakere. Uansett utfall av saken, mener Einan dommen vil være avgjørende for hele norsk arbeidsliv.
30.10.2018

Lanserte Jobbveiviseren

Denne uka lanserte Parat den nye tjenesten "Jobbveiviseren" sammen med søsterforbundene Delta og Negotia.  Som fagforeninger hjelper vi deg med det som har med arbeidsforholdet ditt å gjøre, men vi vil også være din støttespiller på flere områder, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud.
26.10.2018

Luftfartskonferanse favnet bredt

Luftfartspolitikk, søvn, arbeidstid og mellommenneskelige relasjoner. Programmet var variert da representanter fra hele luftfartsnorge var samlet på Gardermoen onsdag.
24.10.2018

Norwegian-rettssak i Høyesterett utsatt til mandag

Høyesteretts behandling av hvem som har det reelle arbeidsgiveransvaret for piloter og kabinansatte i Norwegian skulle startet mandag, men er utsatt med en uke. Rettssaken starter derfor mandag 29. oktober og vil pågå fram til lørdag 3. november.
 
24.10.2018

Samles til luftfartskonferanse

Rundt 80 tillitsvalgte i Parat luftfart er samlet på Gardermoen onsdag for årets luftfartskonferanse. Deltakerne representerer over 6000 ansatte i norsk luftfart.
24.10.2018

Arbeidsgiveransvaret i Norwegian opp for Høyesterett

Hvem har det reelle arbeidsgiveransvaret for piloter og kabinansatte i Norwegian? I halvannen uke skal spørsmålet behandles i Høyesterett.
22.10.2018

Offentlig utvalg for norsk luftfart oppnevnt

Et offentlig utvalg som skal vurdere hvilke konsekvenser globalisering innenfor luftfarten har for arbeidstakere, flysikkerhet og miljø. Utvalget skal også vurdere tiltak som kan gi større konkurranse innenfor kortbanenettet. Anneli Nyberg, leder av Parat Kabinforbund, er et av medlemmene i utvalget.
09.10.2018

Ryanair: 40.000 rammes av streik

Rundt 40.000 passasjerer rammes når kabinansatte i flyselskapet Ryanair går ut i streik fredag.
28.09.2018

Ryanair kansellerer 190 flygninger

Ryanair kansellerer 190 av 2.400 planlagte flygninger fredag på grunn av streik blant kabinpersonalet i Belgia, Tyskland, Italia, Nederland, Portugal og Spania.

26.09.2018

Avinor vil kreve tusener fra ansatte på flyplassene

Avinor vil fra nyttår kreve over 10 000 kroner i året for at ansatte skal få parkere på Oslo lufthavn. Parats nestleder, Vegard Einan, sier dette er kritisk for mange ansatte med lav lønn, små deltidsstillinger, midlertidige kontrakter og uforutsigbare arbeidstider.
25.09.2018

Parat om regionreformen – vil følge opp overfor Stortinget

Mandagens avtale mellom regjeringspartiene og KrF gir flertall for regionreformen i Stortinget. Parat advarer mot forhastede vedtak, ber om åpne høringer og vil følge opp overfor partiene på Stortinget.

25.09.2018

Skogen Lund slutter i NHO

Kristin Skogen Lund slutter som administrerende direktør i NHO for å bli ny konsernsjef i Schibsted Group.
18.09.2018

TUI legger ned i Norge

Reiseselskapet TUI har bestemt seg for å legge ned sine baser i Oslo, Malmø og Helsinki, totalt berører dette 150 ansatte. Leder for Parat Kabinforbund, Anneli Nyberg, er kritisk til nedleggelsen som fører til at alle kabinansatte i Norge blir sagt opp.
11.09.2018

Kan bli storstreik i Ryanair

Ryanair-ansatte i fem land truer med streik i slutten av september.
11.09.2018

Alle de store til Høyesterett

Parats medlemmer vant i tingretten, men tapte mot Norwegian i lagmannsretten, i spørsmålet om hvem som har arbeidsgiveransvar for piloter og kabinansatte. I oktober skal saken opp for Høyesterett, og NHO trer nå inn som partshjelp for Norwegian.  
04.09.2018

YS Spekter: Enighet i Avinor

YS Spekter er blitt enig med arbeidsgiverforeningen Spekter i årets lønnsforhandlinger for ansatte i Avinor og Avinor flysikring.
30.08.2018

Skjæggerud tar ikke gjenvalg som Parat-leder

Parats leder gjennom de ti siste årene, Hans-Erik Skjæggerud, har meddelt valgkomiteen i Parat at han ikke tar gjenvalg på landsmøtet i november. Parats hovedstyre har samtidig innstilt Skjæggerud som nestleder i YS.
 
29.08.2018

Ryanair inngår avtale med irske piloter

Streikerammede Ryanair har inngått en avtale med fagforeningen til selskapets irske flygere.
23.08.2018

Forskjellene øker

Vi blir flere eldre og færre yngre. Eldrebølgen skyller innover oss og gir oss store utfordringer. Organisasjonsgraden faller, forskjellene øker, 100.000 barn står i fare for å oppleve fattigdom.

21.08.2018

Parat og YS bredt til stede på Arendalsuka

Hvordan hindrer vi at så mange faller ut av arbeidslivet? Det er hovedtemaet når YS lanserer Arbeidslivsbarometeret for 2018 under Arendalsuka. Tirsdag presenterer Parat, i samarbeid med Abelia og Microsoft, et større initiativ for å digitalisere domstolene.  
10.08.2018

Ryanairs piloter streiker i fem land fredag

Ryanairs piloter legger fredag ned arbeidet i Sverige, Belgia, Irland, Nederland og Tyskland. Til sammen 400 flygninger er kansellert.
09.08.2018

Helsa viktigste årsak til at mange ikke er i jobb

Nær en halv million personer sto utenfor arbeidslivet ved årsskiftet. Dårlig helse er den viktigste årsaken, viser YS Arbeidslivsbarometer for 2018. Parat-medlem Lars Magnus Rime kjenner til problemet.
08.08.2018

Hva gjør du hvis du blir syk i ferien?

Det hender en blir syk selv om en har ferie. Hvilke rettigheter har du da? Her er det viktig at du skiller mellom sykdom som har oppstått før den avtalte ferien startet, og sykdom som oppstår mens du har ferie.
03.07.2018

Streik på flyplassene avverget – ny meklingsfrist til høsten

Nesten åtte timer på overtid ble partene enige om å sette meklingen i flyplassoppgjøret på pause fram til høsten. Streik er avverget i denne omgang.
29.06.2018

NRK: Pilotene går over til Babcock

Nesten alle ambulanseflypilotene sier ja til å gå over til den nye operatøren Babcock. Fristen til å takke ja til jobbtilbudet går ut ved midnatt.
28.06.2018

Streik kan lamme deler av flytrafikken

YS, LO og Spekter setter seg torsdag ned hos Riksmekleren i et siste forsøk på å komme i havn med årets lønnsoppgjør. En streik vil ramme flere flyplasser.
28.06.2018

Kraftig økning i bråk på norske fly

Antall tilfeller av bråk blant passasjerer på norske rutefly er blitt så høyt at Luftfartstilsynet advarer mot utviklingen. Parat Kabinforbund er bekymret og usikker på om bemanningsselskapene satser nok på å lære nyansatte hvordan de skal takle vanskelige passasjerer.
26.06.2018

En enda bedre arbeidshverdag

November 2018 er det igjen landsmøte i Parat, og Hovedstyret brukte det siste møtet før sommeren til å drøfte visjoner, verdier og politiske prinsipper for Parat inn i neste landsmøteperiode. – Det har preget debatten at det er en optimistisk og positiv kultur i organisasjonen. Det preger også vårt syn på arbeidslivet, og hva Parat kan bidra med for å skape enda bedre arbeidsplasser i fremtiden, sier leder i Parat Hans-Erik Skjæggerud.

15.06.2018

Fare for flystreik

I slutten av måneden er det mekling i to oppgjør som omhandler luftfartsnæringene. I ytterste konsekvens kan fly bli satt på bakken.
15.06.2018

Varsling av kritikkverdige forhold

Hovedstyret i Parat vedtok onsdag nye varslingsrutiner for medlemmer og tillitsvalgte. Det har vært en bred organisatorisk prosess som har ført frem til nye retningslinjer, det borger for at vi skal kunne håndtere varsler om kritikkverdige forhold i organisasjonen på en betryggende måte, sier generalsekretær Trond R. Hole.

13.06.2018

Høie forventer at Babcock bidrar til en løsning

Både helseminister Bent Høie og Babcock gjør det klart at de ønsker dagens ambulansepiloter i nord med videre. Samtidig sier selskapet at de kan klare seg uten.
11.06.2018

Parat-seier i Høyesterett

Parat-medlem, Raymond Venås, fikk samme lønn som de fast ansatte, men vikarbyrået nekter å betale ham lønn i reisetiden. Nå har Høyesterett slått fast at innleide vikarer har krav på samme kompensasjon som det fast ansatte har. 
 
04.06.2018

Norsk Luftambulanse overtar legehelikopter-tjenesten

Norsk Luftambulanse tar over operatøransvaret for legehelikopterbasene i Norge fra 1. juni. Men de to største helikoptrene er forsinket fra leverandøren.
01.06.2018

Vil pålegge regjeringen å finne løsning i luftambulansestriden

Ap og KrF støtter ikke forslaget om å annullere luftambulanseanbudet, men vil pålegge regjeringen å finne en løsning på striden. Verdiløst, mener Senterpartiet.
30.05.2018

Vil begrense innleie

Ap vil sterkt begrense innleie i alle bransjer i hele Norge, og får støtte av KrF.
29.05.2018

Rapport fra ITF-møte i Canada

Leder for Parat Kabinforbund, Anneli Nyberg, deltar denne uken på åpningen av ITFs (International Transport Workers Federation) åpning av nytt kontor i Montreal i Canada. Nyberg har samtidig gjennomført møter med kollegaer i ICAO (International Civil Aviation Organization).
 
11.05.2018

Krisen i luftambulansetjenesten og ambulansehelikoptre

Regjeringen er av flere partier på Stortinget bedt om å vurdere anbudsprosessen knyttet til luftambulansetjenesten. Parat legger til grunn at regjering og Storting i en slik eventuell prosess likebehandler ambulansefly og ambulansehelikoptre når vedtak skal fattes.
 
09.05.2018

Høyesterett skal avgjøre spørsmålet om reell arbeidsgiver

Høyesteretts ankeutvalg har onsdag sagt ja til å behandle saken i spørsmålet om hvem som har det reelle arbeidsgiveransvaret for piloter og kabinansatte i Norwegian. Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud sier saken er prinsipiell og viktig for hele det norske arbeidslivet.
25.04.2018

Parat er i streikeberedskap

35 000 medlemmer av YS og LO vil fra søndag være i streik dersom det ikke blir enighet med NHO. Parats medlemmer representerer mange av de streikende og forhandlingsavdelingen i Parat er tilgjengelig for å svare på spørsmål.
07.04.2018

generalforsmling Sverre Pjaaten takkes av i SNK

SAS Norge Kabinforening (SNK) gjør endringer i styret, og takker av Sverre Pjaaten etter mange år i SNKs styre.
20.03.2018

Norwegian-dommen ankes til Høyesterett

Parats medlemmer vant i tingretten, men tapte mot Norwegian i lagmannsretten, i spørsmålet om hvem som har arbeidsgiveransvar for piloter og kabinansatte. Nå ankes saken om reell arbeidsgiver til Høyesterett.
27.02.2018

Vil beholde taxfree-konkurranse

Forslaget om at Vinmonopolet skal ha alt salg av alkoholholdige varer på norske flyplasser behandles i Stortinget tirsdag. 
– Beregninger fra Avinor anslår et tap på 1 milliard kroner, dersom Vinmonopolet får enerett på taxfreesalg, skriver Parats nestleder Vegard Einan i et innlegg på NRK Ytring.
26.02.2018

Hvem fortjener å bli årets tillitsvalgt i Parat?

Det er igjen på tide å nominere kandidater til å motta prisen årets tillitsvalgt i Parat. Prisen deles ut under Parat-konferansen som blir arrangert på Gardermoen den 12. februar 2018. 

18.01.2018

Oppklaring om pensjon

Parat har lenge kjempet for å få innført «Individuell pensjonskonto», noe enkelte blander sammen med «Individuell pensjonssparing (IPS)», men som er to helt forskjellige ting. Her kommer en kort forklaring som, rydder opp i begrepene.
18.12.2017

ITF-møter i Argentina

Leder i Parat Kabinforbund, Anneli Nyberg, har vært i Argentina for å delta i flere møter og arrangement i regi av ITF (Den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen). Nyberg ble i 2014 innvalgt som komitémedlem i ITFs sivilflyseksjon. 
11.12.2017

Luftfartens dag

Under overskriften "Working Together to Ensure No Country is Left Behind" markerer FN den internasjonale dagen for sivil luftfart torsdag 7. desember. 
07.12.2017

Rettssak i spørsmålet om reell arbeidsgiver

Asker og Bærum tingrett ga piloter og kabinpersonell fullt medhold på nær alle punkter i den omfattende arbeidsgiversaken mot Norwegian Air Shuttle ASA 30. juni i fjor. Tirsdag startet ankesaken i Borgarting lagmannsrett.
29.11.2017

Nasjonalt seminar om fatigue i luftfart

Onsdag arrangerer Parat i samarbeid med Luftfartstilsynet, NHO Luftfart, LO Luftfart og Forsvarets sanitet, ved Flymedisinsk institutt et nasjonalt seminar om fatigue i luftfart. Fatigue er et tema som har økende relevans også i Norge.  
29.11.2017

Parat-seier i Arbeidsretten

Parat har igjen vunnet en sak i Arbeidsretten, denne gangen mot Scandinavian Ground Handling (SGH).
09.11.2017

Parat mot strømmen

Organisasjonsgraden i Norge er fallende, men Parat opplever likevel en jevn tilstrømming av nye medlemmer. Bare siden 1. januar har antallet yrkesaktive medlemmer i Parat vokst med over to prosent. 
08.11.2017

Parat kritisk til at F-35 blir vedlikeholdt utenlands

De første nye norske kampflyene har landet på Ørland og skal feires fredag. Parat er skremt over at vedlikeholdet av F-35 skal foregå i Italia og Nederland.
06.11.2017

Luftfartstilsynet varsler økt kontroll

Luftfartstilsynets direktør Lars Kobberstad varslet på Parats luftfartskonferanse økt kontroll med enkelte flyselskaper. Han sier flyselskap med en komplisert selskapsstruktur, eller selskaper som av ulike grunner mangler gode rutiner vil bli fulgt tettere oppi tiden fremover.
27.10.2017

Parats luftfartskonferanse: Globalt marked får konsekvenser for Norge

Globalisering av luftfartsbransjen og konsekvenser for Norge og norske ansatte var blant temaene da statssekretær Tom Cato Karlsen besøkte Parats luftfartskonferanse onsdag.
25.10.2017

Vold en del av jobben for kvinnelige transportarbeidere.

Hele 63 prosent av kvinner ansatt i transportsektoren har opplevd vold og trusler på arbeidsplassen, og nesten halvparten opplyser at voldsepisoden har skjedd det siste året. Det kommer frem i en ny rapport European  Transport Workers 'Federation (ETF) om vold på arbeidsplassen .
03.10.2017

Take-off for nytt papirmagasin om luftfart

Parat Luftfart er det nyeste i knippet av nyhetsmagasiner som utgis av fagforbundet Parat.  Med bidrag fra en rekke erfarne økonomijournalister, har magasinet under ledelse av ansvarlig redaktør Trygve Bergsland ambisjon om å nå hele verdikjeden i norsk luftfart. 
29.09.2017

SAS-pilotene får full støtte fra danske piloter

Dagens Næringsliv skriver i en artikkel onsdag 13. september at danske SAS-piloter går ut mot norske kolleger. Dette skaper et inntrykk av at danske piloter ikke støtter de norske pilotenes streik. Dette medfører ikke riktighet. 
13.09.2017

SAS-piloter i møte før storstreik

Tirsdag var samtlige SAS-piloter invitert til et informasjonsmøte. Pilotene forbereder seg på konflikt og torsdag vil de alle være i streik dersom SAS-ledelsen ikke innfrir kravene som er stilt.
12.09.2017

SAS fremprovoserer streik

Mandag morgen ble det brudd i meklingen mellom SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat og motparten NHO Luftfart/SAS. To piloter er tatt ut i streik, og fra torsdag morgen trappes streiken ytterligere opp ved at alle norske SAS-flygere tas ut i streik. Streiken vil ramme all rutetrafikk.
11.09.2017

Loss of license-forsikring (LOL), innmelding og informasjon.

Flypersonell.no er sted hvor medlemmer i Parat Luftfart kan tegne frivillig "tap av lisens-forsikring". Ved å fylle ut skjemaet sender du en søknad om godkjenning hos forsikringsleverandør. Dersom det ikke er noen til hinder for at du kan tegne forsikring vil du motta forsikringspapirene i løpet av kort tid.
28.08.2017

Bekymret for uforsvarlig dronebruk

Politiet frykter at bruk av droner på offentlige plasser kan forårsake alvorlige ulykker. Norsk Pilotforbund sier til NRK at de ønsker et internasjonalt regelverk for dronepiloter.
24.07.2017

Parat-annonse kastet ut av DN-bilag

Luftfartstilsynet har torsdag et annonsebilag i Dagens Næringsliv. Utgiver nektet imidlertid å trykke helsidesannonsen fra Parat. Nestleder i Parat Vegard Einan sier annonsen utrykte kritikk mot Luftfartstilsynet, men han liker ikke denne form for sensur.
06.07.2017

Ingen streik i AIM Norway

Etter mer enn 8 timers mekling på overtid, kom partene i morges til enighet i oppgjøret for flymekanikerne og flyteknikerne i selskapet.
16.06.2017

Luftfartsquizen: Vinnerne er trukket

Vinnerne av Parats luftfartsquiz får et reisegavekort på 5000 kroner hver.
03.05.2017

Parat farger Gardermoen oransje

Parat er den største fagforeningen på Norges hovedflyplass, og var godt synlig på flyplassen under åpningen av ny terminal torsdag. 
27.04.2017

Parat gir ikke penger til politiske partier

I likhet med YS er Parat partiuavhengig, og gir derfor ikke bort noe av medlemmenes penger til politiske partier. Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud sier medlemmenes penger i Parat brukes til tariff- og lønnsforhandlinger, juridiske saker og andre medlemsaktiviteter.
26.04.2017

Parat har etablert Nordens største kabinforbund

Kabinansatte medlemmer i Parat er ansatte i Norwegian, SAS, Widerøe, TUI og Thomas Cook. Nå har de sammen dannet Parat Kabinforbund som til sammen teller 2400 medlemmer og er med det Nordens desidert største forbund for ansatte i kabin.
14.03.2017